Bułeczki na serku wiejskim

Zaciekawiły mnie te bułeczki – szczególnie ze względu na dodatek serka wiejskiego, który należy użyć do zrobienia ciasta. Gdy już były gotowe, a ich zapach roznosił się przyjemnie po domu – spróbowaliśmy. Zachwyciły nas! Są mięciutkie, pyszne i pięknie pachną :-) Pomimo dodatku cukru nie są słodkie – dlatego też z powodzeniem możemy jeść je z absolutnie wszystkim. Polecam :-)

Bułeczki na serku wiejskim

Bułeczki pszenne na serku wiejskim

ilość: 14 sztuk, czas pieczenia: 15 – 18 minut + 2 h wyrastanie
 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g) lub 28 g świeżych
  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko z jedną łyżką mleka – do posmarowania
  • sezam, siemię lniane lub mak – do posypania

 

Przygotowanie:

W dużej misce robimy rozczyn z drożdży i ciepłej wody. Dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy stopione masło, sól, jajka, twarożek (zmiksowany na gładko ze śmietanką lub porządnie zgnieciony widelcem) i mąkę. Mieszamy i wyrabiamy dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne. Jeśli zbytnio będzie się kleić – można dodać nieco więcej mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego bułeczki i kładziemy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (sporo urosną). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy je dowolnymi ziarnami. Pieczemy 15 – 18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 º C, funkcja góra – dół, aż bułeczki się zrumienią. Studzimy na kratce i gotowe!

Smacznego!

Bułeczki na serku wiejskim

Przepis pochodzi z książki “Chleb, pieczemy w domu”, Beatrice Ojakangas

Domowa piekarenka 2015 Pieczywo pełnoziarniste 2015

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

10 comments

    • Jak smakuje says:

      Jak najbardziej :-) Co prawda jeśli skórka pierwszego dnia była chrupiąca – to na drugi dzień jest już miękka – ale to tak jak w każdym pieczywie :-) Wystarczy trzymać je pod przykryciem i będzie ok :-)

Odpowiedz na „MarzenaAnuluj pisanie odpowiedzi