Bułki pełnoziarniste

Do tych bułeczek mam sentyment. To było pierwsze domowe pieczywo, na które się odważyłam. Wcześniej zdarzyło mi się upiec chleb z ‘mieszanki’ – owszem, był smaczny ale po przeczytaniu składu na opakowaniu powiedziałam “nigdy więcej”.  Bułki pełnoziarniste podbiły moje serce i od tamtej pory, gdy tylko mam czas, bawię się w piekarza :-) I sprawia mi to ogromną frajdę. Szczerze polecam ten przepis. Dla fanów ziarenek dodam – że śmiało można wzbogacić przepis o siemię lniane, słonecznik czy pestki dyni. Eksperymentujcie! :-)
Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste

ilość: 10-12 sztuk, czas: 15 min + 2h wyrastanie
 
Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
  • 400 ml mleka
  • 20 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 10 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie: 
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier – rozpuszczamy. Posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z solą. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko i lekko mieszamy. Następnie suche składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie – powinno się ciągnąć i kleić. Na końcu dolewamy ostudzone roztopione masło i wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę, aż będzie gładkie i odejdzie nam od dłoni. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W tym czasie możemy wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Po godzinie dzielimy ciasto na 10-12 części (w zależności ile i jak dużych bułek chcemy uzyskać) i formujemy z nich kulki układając na blasze w sporych odstępach – pamiętając, że bułki jeszcze urosną. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed pieczeniem możemy zrobić nacięcia na bułkach. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem – opcjonalnie można posypać otrębami lub płatkami owsianymi. Moje są bez posypki. Nasze kuleczki pieczemy przez 15-17 minut aż się zrumienią  – zwiększając temperaturę do 200 stopni w momencie włożenia blachy do piekarnika. Po wyjęciu studzimy bułeczki na kratce i z powodzeniem możemy delektować się pysznym domowym pieczywem :-)

Smacznego!

Bułki pełnoziarniste

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz