Bułki razowe z płatkami owsianymi

Obłędne razowe bułeczki – mięciutkie, puszyste, uniwersalne – dzięki czemu nadają się zarówno do dżemów, jak i wędlin i serów. Jeśli tylko znajdziecie trochę czasu na zabawę w domowy wypiek pieczywa – te bułeczki z pewnością Was zachwycą, jako że zawsze się udają :-)

Bułki razowe

Bułki razowe z płatkami owsianymi

ilość: 9 sztuk, czas przygotowania: 15 minut pieczenie + ok. 1,5h wyrastanie
 

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Ponadto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki letniej wody
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • płatki owsiane do posypania

 

Przygotowanie:

W dużej misce zalewamy płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody, odstawiamy na kilka minut – po czym dodajemy wraz z siemieniem lnianym do miski z płatkami. Dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy. Przekładamy na blat i przez kilka minut wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazowujemy je (lekko uderzając dłonią wierzch) i wyjmujemy z miski. Formujemy 9 (lub więcej/mniej – w zależności jak duże bułki chcemy uzyskać) równych kulek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 200 º C, funkcja góra – dół. Przed samym pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Gotowe bułeczki studzimy na kratce i gotowe!

Smacznego :-)

Bułki razowe

Wielki Post 2015

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz