Chaczapuri – zapiekany placek z serem

Chaczapuri – czyli tradycyjny, gruziński zapiekany placek z dodatkiem sera i przypraw, to rewelacyjna w swej prostocie i smaku przekąska. Tradycyjne Chaczapuri w Gruzji wypiekane jest w piecu opalanym drewnem, podobnie jak pizzę. Te chlebki są idealne jako przekąska, imprezowa zagryzka, czy zwykła kolacja w innym stylu. Chaczapuri jest po prostu pyszne! :-)

Chaczapuri

Chaczapuri – czyli zapiekany placek z serem

ilość: 3 – 4 placki (w zależności od wielkości), czas: 30 minut
 

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki (2 szklanki i 2 łyżki) + do podsypywania
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 330 ml maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki)

Farsz:

  • 300 g tartej mozzarelli (lub innego łagodnego sera)
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Ciasto: W misce mieszamy suche składniki, dolewamy maślankę/jogurt i mieszamy. Ciasto będzie dość rzadkie – ale takie ma być. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.

Farsz: Wszystkie składniki łączymy dokładnie ze sobą w drugiej misce. 

Blat obsypujemy obficie mąką i wylewamy 1/4 (lub nieco więcej – jeśli chcemy otrzymać 3 placki) ciasta, wierzch posypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – możemy to zrobić rękoma. Na środku nakładamy 1/4 nadzienia (lub odpowiednio więcej), a boki placka składamy do środka tak, by przykryć cały farsz. Powstały placek możemy delikatnie rozwałkować na grubość 1 cm, choć ja robię to dopiero na patelni – łatwiej jest przenieść grubszy placek.

Smażymy po kilka minut z obu stron, na niewielkim ogniu, na suchej patelni – rozgrzewając ją uprzednio, dzięki czemu Chaczapuri nie przyklei się do dna patelni. Rozpłaszczamy placek palcami, jeśli wcześniej go nie rozwałkowaliśmy. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Najlepiej smakują na świeżo – jeszcze cieplutkie z dodatkiem oliwy z oliwek!

Smacznego :-)

Moja rada: Chaczapuri można przygotować wcześniej, jeśli chcemy podać je jako przystawka na imprezę, a uniknąć stania przy kuchni w obecności zaproszonych gości. Wystarczy odgrzać je w piekarniku tuż przed podaniem. 

Chaczapuri

Chaczapuri
(Nie) nudna kanapka ed II

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

3 comments

Dodaj komentarz