Chleb pszenno – razowy

Mało skomplikowany chleb pszenno – żytni  wymaga tak niewiele pracy, że można by go robić na okrągło. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i czekać aż wyrośnie :-) Szczególnie polecam go tym, którzy lubują się w ciemnym pieczywie. Zdrowy, chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku – czego więcej chcieć?

Chleb pszenno - żytni

Chleb pszenno – żytni

ilość: keksówka dł. 30cm, czas: ok. 4 godziny
 
Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 500 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży instant lub ok. 15 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g płatków owsianych (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 
Suche składniki wrzucamy do miski, mieszamy i dolewamy wodę. W przypadku drożdży świeżych należy rozpuścić je w odrobinie wody z cukrem i chwilkę odczekać, aż zaczną pracować. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, aby napowietrzyć ciasto. Powinno się kleić i ‘rozlewać’, dlatego do wyrośnięcia na ok. 2 godziny zostawiamy całość w misce pod przykryciem.

Kiedy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam keksówki ok. 25 cm) i znów odstawiamy na 40-60 minut, aż ciasto się wybrzuszy. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzałka góra – dół.

Chleb pieczemy 1 godzinę 25 minut wstawiając do nagrzanego piekarnika. Po godzinie polecam wyjąć chleb z keksówki i piec dalej bez niej – unikniemy zaparowania. Nasze pszenno – żytnie pieczywo po upieczeniu jest w środku dość wilgotne z chrupiącą skórką na zewnątrz :-)

Smacznego!

Chleb pszenno - żytni

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz