Chleb pszenny z mąki krupczatki

Mąka krupczatka… co z nią zrobić? Pomijając szarlotkę, do której zdarza mi się dodać tę mąkę, ale to niezbyt pokaźne ilości. A reszta? Leżała i czekała na swoją kolej :-) No i w końcu przyszedł na nią czas. Sprawdziła się rewelacyjnie użyta do wypieku kolejnego domowego chleba. Nie przypuszczałam, że zda egzamin aż tak dobrze. Chleb z mąki krupczatki jest puszysty, mięciutki i przede wszystkim bardzo smaczny! Wypróbujcie, bo warto :-)

Chleb z krupczatki

Chleb pszenny z mąki krupczatki

ilość: duży okrągły bochenek, czas: 30 minut + 2 h wyrastanie
 

Składniki:

  • 750 g mąki krupczatki
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
  • 500 ml letniej wody (2 szklanki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania
  • 1 małe jajko

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, oliwę i cukier – mieszamy. Mąkę dosypujemy stopniowo, cały czas mieszając, a gdy nie będzie już to możliwe – zaczynamy zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, przykrywamy czystą ściereczką.

Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy, formujemy z niego okrągły bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy delikatnie chleb ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką pszenną. Odstawiamy znów na chwilę, nagrzewając w tym czasie piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 º C), funkcja góra – dół.

Gdy piekarnik się nagrzeje skręcamy temperaturę do 230 º C i pieczemy chleb przez 25 minut. Po tym czasie patyczek włożony w środek powinien być suchy. Gotowy chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Chleb z krupczatki

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz