Chleb razowy wieloziarnisty

Kolejny chleb z cyklu: wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy łyżką i czekamy aż wyrośnie :-) Niewątpliwą zaletą tego chleba jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. W dodatku jest bardzo zdrowy z uwagi na wysoką zawartość różnych ziaren i zdecydowaną przewagę mąki żytniej razowej. Pyszny, wilgotny w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz. Czyż nie brzmi zachęcająco? :-)

Chleb razowy wieloziarnisty

Chleb razowy wieloziarnisty

ilość: keksówka 30 cm, czas: 10 minut + 1 h wyrastanie + 30 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 650 lub 550
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 60 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego

Przygotowanie: 

Świeże drożdże umieszczamy w naczynku i posypujemy łyżeczką cukru, żeby się roztopiły. Jeżeli używamy suszonych drożdży, można bezpośrednio dodać je do mąki.

Mąki mieszamy z solą i ziarnami, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz wodę. Mieszamy łyżką, aż do uzyskania gęstego, w miarę jednolitego ciasta. Powinno być kleiste, ale nie lejące. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy (może być również wyłożona papierem do pieczenia). Wierzch chleba wyrównujemy przy pomocy łyżki zmoczonej w ciepłej wodzie, posypujemy ulubionymi ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę (opcjonalnie po posypaniu ziarnami, możemy naciąć chleb). 

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 º C, funkcja góra – dół. Gdy ciasto wyraźnie urośnie – wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Chleb powinien się ładnie zrumienić, a forma postukana od dołu powinna wydawać głuchy odgłos.

Smacznego! :-)

Chleb razowy wieloziarnisty

Chleb razowy wieloziarnisty

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

One comment

Dodaj komentarz