Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Bardzo lubię chleby, które wystarczy wymieszać, włożyć do foremki i czekać aż wyrosną. Kilkukrotne wyrabianie i sztywne pilnowanie czasu wyrastania ma sens tylko wtedy – gdy mamy dużo wolnego czasu. Zatem przedstawiam Wam jeden z mniej wymagających chlebów jakie znam, a co najważniejsze – jest baaardzo smaczny :-) Chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii z pewnością przypadnie Wam do gustu – przekonajcie się!

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

ilość: keksówka 25 cm, czas: 10 minut + 1 h wyrastanie + 1 h pieczenie
 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g suszonych pomidorów
  • świeże listki bazylii
  • suszone zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie . Pod koniec dorzucamy pokrojone drobno suszone pomidory, garść porwanych listków bazylii, oraz dowolne suszone zioła dla aromatu – ja dodałam czubatą łyżkę suszonego oregano. Ciasto ma być dość klejące i nie ma potrzeby posypywać go dodatkowo mąką.

Przekładamy je do blaszki keksówki o długości 25cm i zostawiamy pod ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia. Jeśli mamy formę silikonową – nie trzeba jej niczym smarować, tradycyjne blaszane przed włożeniem ciasta należy wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

Chleb pieczemy w temperaturze 180 º C, grzałka góra – dół, przez 60-70 minut.  

Smacznego! :-)

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz