Chlebki Naan

Chleb Naan to płaskie, drożdżowe pieczywo pochodzenia środkowoazjatyckiego. Bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek do tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej. W swojej ojczyźnie pieczony jest w specjalnym cylindrycznym piecu tandoor. W domowych warunkach przygotować go jednak można w zwykłym piekarniku lub na patelni. Chlebki Naan smakują wyśmienicie w połączeniu z aromatycznymi azjatyckimi potrawami – lub jako samodzielna przekąska z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :-)

Chlebki Naan

Chlebki Naan

ilość: 4-5 chlebków, czas: 20 minut + 45 minut wyrastanie
 

Składniki:

  • 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

W małej misce mieszamy wodę, drożdże i cukier – odstawiamy na 5-7 minut, aż drożdże zaczną pracować. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, połowę stopionego masła i jogurt naturalny. Dolewamy rozczyn z drożdży, mieszamy i wyrabiamy rękami aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy miskę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto lekko przygniatamy, dzielimy na 4-5 równych części. Każdą musimy rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Następnie rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy olejem przy pomocy ręcznika papierowego. Placki smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, nieupieczoną stronę smarujemy delikatnie pozostałą częścią masła, po czym przewracamy i smażymy na drugiej stronie przez kolejne 3-4 minuty. Kiedy chlebki się zrumienią, przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy. 

Chlebki Naan najlepiej podawać bezpośrednio po usmażeniu – wtedy smakują najlepiej :-)

Smacznego!

Chlebki Naan (2)

Chlebki Naan

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz