Chrupiący kurczak w chipsach z sosem musztardowym

Chrupiąca alternatywa dla panierki z bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Z powodzeniem możemy użyć innych chipsów: paprykowych czy cebulowych. Możemy pokroić mięso na jeszcze mniejsze kawałki i podawać z różnymi dipami na przyjęciach jako przekąskę. U mnie podane jako danie obiadowe w towarzystwie smażonego kuskusu z marchewką :-)
Chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak w chipsach z sosem musztardowym

ilość: 4 porcje, czas: 45 min 
 
Składniki: 
  • 4 filety z kurczaka
  • 2,5 szklanki pokruszonych chipsów solonych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sos musztardowy: 
  • 6 łyżek musztardy amerykańskiej lub sarepskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie: 
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki – jeden filet na trzy części. Do jednej miski wsypujemy pokruszone chipsy – do drugiej wbijamy jajko, roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Mięso obtaczamy w mące, jajku i na koniec w chipsach. Gotowe kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut na funkcji góra – dół w połowie przerzucając mięso na drugą stronę.  

Sos: W międzyczasie składniki na sos łączymy ze sobą i jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla mnie nie ma już takiej potrzeby, musztarda jest w zupełności wystarczająca – ale to kwestia gustu :-)

Upieczonego kurczaka wykładamy na talerze i polewamy sosem lub też podajemy jako dodatek w osobnej miseczce. Smacznego!

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz