Ciasto cytrynowe

Czas na ucierane ciasto cytrynowe – kolejna zachcianka mojego synka. W smaku może i byłaby to zwyczajna babka, gdyby nie mocno cytrynowy smak i chrupiąca słodko kwaśna skorupka. Ciasto jest wilgotne w środku i bardzo aromatyczne – a Wy lubicie “kwaskowe’ wypieki? :-)

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

ilość: blacha 24×30 cm, czas: 10 minut + 35 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 275 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • otarta skórka z 2 cytryn

Dodatkowo po upieczeniu:

  • 175 g cukru białego (kryształ)
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, dobrze mieszając za każdym razem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dolewamy mleko i skórkę z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę o wymiarach 24×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy samo dno).

Ciasto pieczemy w 160 º C, funkcja góra – dół, przez 35 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu polewamy sokiem z cytryny zmieszanym z cukrem. Ciasto musi być ciepłe, żeby sok przedostał się do środka ciasta jednocześnie je nawilżając, a cukier pozostał na wierzchu tworząc chrupiącą skorupkę.

Smacznego!

Ciasto cytrynowe

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz