Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Trójkolorowe, czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu budyniowego i orzeźwiającego musu z truskawek to nieskomplikowany, a zarazem pyszny deser :-) Ładnie prezentuje się na stole, nie rozjeżdża się przy krojeniu, a jego przygotowanie zdecydowanie należy do tych łatwiejszych. Z powodzeniem zamiast truskawek, można użyć malin czy jagód – w zależności od tego jakie owoce najbardziej lubicie i jak daleko poniesie Was wyobraźnia :-) Nie czekajcie długo i wypróbujcie – nie będziecie żałować!

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem owocowym

ilość: blacha o wymiarach 25×32, czas przygotowania: około godziny
 

Składniki na ciasto:

  • 50 g gorzkiej czekolady (pół tradycyjnej tabliczki)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej (150-160 g)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 250 g masła lub margaryny

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych (można użyć malin)
  • 2 galaretki truskawkowe (i malinowej galaretki)
  • szklanka wody

 

Przygotowanie:

Ciasto: Podgrzewamy mleko tak, żeby było gorące i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy na jasną, puszystą masę i stopniowo dodając cukier dalej miksujemy. Dodajemy olej i śmietanę – miksujemy. Następnie dolewamy mleko z czekoladą. Do zmiksowanej całości dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę – miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 170 º C piekarnika i pieczemy przez 25 – 30 minut – do suchego patyczka.

Mus truskawkowy: Do garnka wkładamy truskawki (jeśli używamy mrożonych należy je lekko rozmrozić) i zgniatamy na papkę lub miksujemy blenderem. Dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli utworzy się biała piana, która nie będzie chciała się rozmieszać – wystarczy ją zebrać łyżką przed wylaniem na ciasto :-)

Masa budyniowa: Wlać mleko do garna, z czego odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier i zagotować. Do szklanki wsypać obie mąki, budyń śmietankowy i wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Wlać cienkim strumieniem do gotującego się mleka, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Można przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ucieramy na jasną masę, po czym stopniowo dodajemy po łyżce wystudzony budyń i ucieramy, aż do całkowitego połączenia.

Wystudzone ciasto wkładamy do formy, w której je piekliśmy (usuwając wcześniej papier do pieczenia). Możemy je delikatnie nasączyć, jeśli ktoś lubi bardziej wilgotne ciasta – ja jednak tego nie robię. Na czekoladowy blat wykładamy masę budyniową dokładnie dociskając do brzegów formy, by mus nie przedostał się do ciasta i nie spłynął nam całkowicie. Na masę budyniową wylewamy warstwę truskawkową (najlepiej lejąc po łyżce, by nie zrobić wgłębień w miękkim kremie). Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :-)

 Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

7 comments

    • Jak smakuje says:

      Oczywiście! Choć należy to przetestować wcześniej – jako, że galaretka różnie może się zachować w towarzystwie ‘kwaśnych’ owoców. Chyba, że to zestawienie jest już przez Ciebie sprawdzone – to nie ma problemu :-) Osobiście nie próbowałam z mandarynkami – ale z innymi owocami np. malinami, brzoskwiniami, jagodami – to już jak najbardziej :-)

  1. Dominika says:

    Super ciasto, robiłam je z malinami, teraz w sezonie truskawkowym użyję truskawek :) Mam nadzieję, że będzie tak samo dobre. Naprawdę polecam :)

Dodaj komentarz