Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ciasto, które możemy urozmaicić dowolnymi sezonowymi owocami. Tym razem padło na śliwki :-) I czym byłoby ciasto drożdżowe bez chrupiącej, pysznej kruszonki? Nie mogło jej tu zabraknąć! Osobiście mam do tego ciasta słabość…. szczególnie zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ilość: duża blacha ok. 25×39 cm, czas: 1 h 15 min 
 

Składniki:

  • 50 g drożdży świeżych (1/2 dużej kostki)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2,5 szklanki mąki (ok. 350 g)
  • 500 g śliwek

Kruszonka:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 150 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodając łyżeczkę cukru, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Ucieramy żółtka, stopniowo dodając cukier, na puszystą masę. Dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę i roztopione masło. Całość miksujemy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20-25 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 º C, grzałka góra – dół, przygotowujemy owoce i kruszonkę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki zostawiając owoce rozdzielone na połówki. W misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę i krótko wyrabiamy – wstawiamy do lodówki. 

Gdy ciasto drożdżowe zwiększy wyraźnie swoją objętość wylewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy śliwki (skórką do dołu) jedna przy drugiej, na całej powierzchni ciasta. Posypujemy schłodzoną kruszonką i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Gotowe! :-)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz