Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym

Carrot cake – ciasto marchewkowe – zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych wypieków. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie – po prostu idealne! Ponad to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie powinno sprawić problemu nawet początkującym kucharzom :-) Polecam, zachęcam, namawiam – wypróbujcie, bo warto! :-)

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z kremem

ilość: tortownica ∅ 21 cm, czas: 15 minut + 0,5 – 1 h pieczenie
 

Składniki:

  • 300 g marchewki startej na grubych lub drobnych oczkach (2 spore marchewki)
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich (+ kilka całych sztuk do dekoracji)
  • 175 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g gęstego serka kremowego (homogenizowany, sernikowy, lub mascarpone)
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 2-4 łyżki cukru pudru (w  zależności jak słodki krem chcecie uzyskać)

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 160 º C, grzałka góra – dół. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy przesiewamy do miski. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier i olej – mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy startą marchew i orzechy. Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy połowę masy i pieczemy przez 30 – 35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Studzimy w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czynności powtarzamy z drugą częścią masy. Jeśli posiadacie dwie jednakowe tortownice, możecie upiec oba blaty naraz.

Podczas gdy ciasto stygnie, możemy przygotować krem. Miksujemy serek z masą krówkową na gładką, jednolitą masę. Dodajemy cukier puder do smaku – w zależności od tego, jak słodki krem chcemy uzyskać. Miksujemy do połączenia się składników.

Wystudzone blaty przekładamy połową kremu, a drugą część wykładamy na wierzch. Ozdabiamy połówkami orzechów lub posypujemy cynamonem. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :-)

ciasto marchewkowe

ispiracja: brunetkawkuchni.com
FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

6 comments

  1. magda says:

    OMG bo inaczej nie określę to ciasto jest przefantastyczne!!!!!!!
    Gdybym mogła zamknęłabym się z nim w pokoju i zjadła sama całe :D

  2. Wanda says:

    Witam, prosiłabym o radę – czy można to ciasto zrobić w innej formie?

    Ta wersja jest przepyszna, wilgotna i moja rodzina oszalała na punkcie tego ciasta :-) zastanawiam się tylko czy można je jakoś dostosować do ‘przewożenia ‘ ;-)

    • Jak smakuje says:

      Bardzo mnie to cieszy :-)

      A co do formy – oczywiście! Zdarza mi się robić to ciasto bez kremu w dwóch innych wariantach:
      – w prostokątnej blaszce (jeśli dużej to podwajam składniki) i piekę wtedy całość ciasta przez około 45 minut, do suchego patyczka, posypuje cukrem pudrem i kroję w kostkę :-)
      – w postaci muffinek, przekładając ciasto do papilotek i piekę około 15 minut.

      Myślę, że pomogłam :-)

Dodaj komentarz