Ciasto piernikowe z kremem dyniowym

Święta coraz bliżej i czas pomyśleć o corocznych wypiekach. U mnie w tym roku z pewnością zagości piernikowe ciasto z kremem dyniowym, powidłami, polewą czekoladową i orzechami :-) Jest to idealna alternatywa dla klasycznego staropolskiego piernika, który w przeciwieństwie do tego ciasta, musi leżakować kilka tygodni. Za przygotowanie ciasta piernikowego możemy bez obaw zabrać się dzień przed Świętami i zapewniam, że będziecie zachwyceni z efektów! Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, skomplikowane również nie jest – zatem bez obaw upiec je może absolutnie każdy. Liczę, że to pyszne ciasto i Wam przypadnie do gustu :-)

Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe z kremem dyniowym

ilość: blacha 25X32 cm, czas: 1 godzina
 

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru kryształu (200 g)
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka kremowego (np. mascarpone)
  • 400 g schłodzonego puree z dyni (można kupić gotowe lub zrobić samemu*)
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
  • 2 łyżki wody (30 ml)

Sos czekoladowy:

  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (220-250 g)
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców (ja mieszam)
  • cynamon do oprószenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do 180 º C, funkcja góra – dół.

Ciasto: olej, wodę, cukier kryształ i kakao – zagotowujemy w garnuszku, do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski – odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier do wypieków. Następnie dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do otrzymania puszystej, kremowej masy. Wlewamy wystudzoną mieszankę i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia składników. Dodajemy przesiane składniki i ostrożnie mieszamy szpatułką.

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i powoli wylewamy mieszankę. Wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przekroić ostrym nożem na dwa blaty.

Krem: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy (nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika.

Kremowy serek miksujemy z dodatkiem cukru pudru na gładką, gęstą masę. Pod koniec miksowania dodajemy cynamon i puree z dyni (* można kupić gotowe lub zrobić samemu: dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na kilka części i pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości – miksujemy. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Można również użyć dyni mrożonej lub deserowej ze słoiczka). Krem dosładzamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy przestudzoną żelatynę (jednak dalej ‘płynną’) i miksujemy do całkowitego połączenia.

Polewa: W rondelku podgrzewamy śmietankę i masło (nie zagotowujemy!). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy.

W blaszce w której piekliśmy ciasto układamy 1 blat, nasączamy go połową kawy i smarujemy równo powidłami. Wykładamy krem, zostawiając jedną szklankę do dekoracji. Na rozsmarowany równo krem wykładamy drugi blat i nasączamy go pozostałą kawą. Na wierzch wylewamy gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadzamy równo przy pomocy szpatułki. Posypujemy posiekanymi orzechami, ozdabiamy pozostałą częścią kremu i posypujemy cynamonem. Schłodzić w lodówce.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy zwilgotnieje od powideł i kremu :-)

Smacznego!

Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

inspiracje: mojewypieki.com
FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

One comment

  1. Magda says:

    O rany! To ciasto jest cudowne! Wilgotne, puszyste, aromatyczne, takie świąteczne a zarazem takie oryginalne :-) obowiązkowy punkt programu na najbliższe święta – zdecydowanie :-)

Dodaj komentarz