Pikantne curry z kurczakiem i papryką

Pikantny kurczak z czerwoną papryką to raj dla fanów ostrej azjatyckiej kuchni. Przepis jest nieskomplikowany, gdyż tym razem użyłam w nim żółtą pastę curry, zamiast robić curry samemu – ponieważ w tej drugiej wersji potrzebnych by nam było wiele przypraw, których nie znajdziemy w każdym domu. Pasty curry natomiast można zakupić niemal wszędzie. Wypróbujcie – bo warto :-)

Curry z kurczakiem i papryką

Curry z kurczakiem i papryką

ilość: 4 porcje, czas: 45 minut
 

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 – 2 łyżeczek żółtej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżki gęstej śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ziarenek sezamu
  • cukier trzcinowy do smaku
  • zielone liście – u mnie roszponka

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dolą i pieprzem i smażymy krótko na łyżce oliwy w głębokiej patelni. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i podsmażamy jeszcze chwilę, pod koniec dodając 1 łyżeczkę pasty curry (jeżeli lubicie ostre dania – możecie dodać jej więcej).

Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt (ja użyłam jogurtu), 2 łyżki sezamu, doprawiamy cukrem trzcinowym, solą i pieprzem – do smaku.

Gotowe danie podajemy w miseczkach, dekorując pozostałym sezamem  w towarzystwie roszponki i białego lub smażonego ryżu.

Smacznego! :-)

Curry z kurczakiem i papryką

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz