Cynamonowe ślimaczki

Szybki i prosty przepis na słodkie, drożdżowe bułeczki, które przypadną do gustu absolutnie każdemu, nie tylko naszym najmłodszym łasuchom. Cynamonowe ślimaczki idealnie nadają się zarówno na domowe przyjęcia jak i plenerowe wycieczki. 

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

ilość: 35 sztuk, czas: 15 min + 1,5h wyrastanie
 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru – 10 g
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duży cukier waniliowy (30 g)
  • 10 g masła

 

Przygotowanie: 
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: do lekko ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie. Nawet gdy będzie się kleiło do rąk należy powstrzymać się od zbyt obfitego podsypywania mąką, ponieważ ślimaczki wyjdą wtedy zbyt twarde. Gdy ciasto będzie w miarę jednolite, polewamy je roztopionym masłem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na 1 cm  prostokąt o wymiarach 35×20 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem i zawijamy całość w roladę. Kroimy plastry o grubości 1cm i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut (funkcja: góra-dół), aż będą rumiane. Z podanych składników wychodzi 35 ślimaczków.
FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz