Fondant czekoladowy

Fondant, znany również pod nazwą “ciastko Lawa”, to prawdziwa czekoladowa bomba! Pokochacie ten deser od pierwszego kęsa. Babeczkowa otoczka i ciepła, płynna czekolada w środku… niebo w gębie :-) Dodatkowym plusem jest fakt, że fondant piecze się zaledwie kilka minut i można jeść go od razu – czyż to nie kuszące? ღ ღ ღ

Fondant czekoladowy

Fondant Czekoladowy

ilość: 4 porcje, czas: 30 minut
 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 110 g prawdziwego masła + odrobina do posmarowania foremek
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • gorzkie kakao (do oprószenia)
  • płatki migdałowe (lub lody waniliowe)

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 190 º C, funkcja góra – dół. Cztery kokilki smarujemy odrobiną masła, wsypujemy do każdej nieco kakao i obracamy foremki tak, aby kakao oblepiło nam dokładnie dno i ścianki. Nadmiar strząsamy. Masło i czekoladę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy, aż się roztopi i powstanie gładka masa – wtedy odstawiamy do ostygnięcia.

W drugiej misce ubijamy jajka mikserem, stopniowo dodając cukier, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę powoli dodajemy do roztopionej, schłodzonej czekolady i mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Gotową masę przekładamy do przygotowanych foremek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 7-12 minut (skąd taka rozbieżność? Czytaj poradę zapisaną poniżej) Czas pieczenia tak naprawdę zależy od Waszego piekarnika. Foremki wyjmujemy z piekarnika, bardzo delikatnie podważamy ciastka z każdej strony przy użyciu noża i wykładamy na talerze, obracając kokilki do góry nogami.

Podajemy od razu, jeszcze ciepłe w towarzystwie migdałów lub lodów waniliowych.

Smacznego! :-)

Moja rada: pierwszą próbę przygotowania tego deseru, proponuję spisać na straty, jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywaliście fondantu w swoim piekarniku. Żeby ciastko wyszło idealne, trzeba wyczuć czas pieczenia, a idealnej konsystencji nie da się w żaden sposób podejrzeć. Trzeba wyjąć i przekroić :-) Ja za pierwszym razem wyjęłam jedną kokilkę po 6 minutach, drugą po 8 minutach, trzecią po 10, a czwartą po 12-stu. Z pierwszej wyszła mi czekoladowa zupa, gdyż ścianki ciastka nie były wystarczająco upieczone – za to ostatnia foremka przyniosła mi niemal idealną babeczkę czekoladową ;-) także czas pieczenia musicie dostosować do swoich piekarników – nie ma innej dobrej rady. Metoda prób i błędów jest w tym przypadku nieoceniona! Gdy już przekonacie się jaka temperatura i czas pieczenia jest idealna dla Waszego piekarnika – koniecznie sobie zapiszcie, by przy następnym pieczeniu, bez testowania, móc podać przepyszne fondanty czekoladowe swoim gościom :-)

Fondant czekoladowy

Fondant Czekoladowy

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz