Grecka musaka

A raczej jej uszczuplona wersja. Tradycyjna musaka zawiera ziemniaki i twardy ser – ja porzuciłam te składniki dla miękkiej i pysznej mozzarelli. Mam dni gdy nie mam ochoty na zapychacze w postaci ziemniaków, makaronu czy ryżu. I to jest właśnie jedna z tych alternatyw – po którą sięgam w takich momentach. Ja użyłam mięsa mielonego wieprzowo – wołowego, jednak można wybrać indycze a mozzarellę kupić w wersji light – co jeszcze bardziej odchudzi to danie :-)

Musaka

Grecka musaka

ilość: 6 porcji, czas: 25 min + ok. 40 min pieczenie
 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 duże bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 300 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Ma się nam zeszklić, wtedy też dodajemy posiekany czosnek i mieszamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniając jednocześnie drewnianą łyżką, smażymy na średnim ogniu. Po tym czasie zalewamy mięso winem, dodajemy pomidory z puszki, oregano i doprawiamy dolą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie umyte bakłażany kroimy na długie, cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową, ale jeśli nie macie – może być zwykła) i zrumieniamy plastry bakłażana z dwóch stron. Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą i układamy kolejno: bakłażan, sos mięsny, bakłażan, sos mięsny i na końcu znów bakłażan.

Następnie przygotowujemy beszamel: w garnku smażymy oliwę z mąką, aż zacznie się pienić i zrobi się biała. Wtedy dolewamy do garnka mleko i cały czas mieszamy by nie powstały grudki, czekając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz do smaku (opcjonalnie szczyptę gałki muszkatołowej). Gdy beszamel się zagotuje wlewamy na górną warstwę bakłażana. Ścieramy mozzarellę na grubych oczkach i wykładamy na sos.

Pieczemy w nagrzanym do 180 º C piekarniku przez 30 minut – pod przykryciem (pokrywka lub folia aluminiowa). Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez 8 minut z termoobiegiem – żeby zapiekanka nam się pięknie zrumieniła. Gotową musakę podajemy od razu – najlepsza jest przecież świeża :-)

Smacznego!

Musaka (2)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz