Krem z cukinii

Cukinia to jedno z tych warzyw, które prezentuje się dobrze zarówno jako główny składnik dania, jak i dodatek. Latem, kiedy świeże jarzyny są tak łatwo dostępne, aż się prosi by wykorzystywać je nieustannie. Tym razem proponuję lekki, a jednocześnie sycący krem z zielonej cukinii. Dzięki nieskomplikowanej recepturze nie sprawia problemów w przygotowaniu, nawet gdy czasu mamy na prawdę niewiele. Uwielbiam jej smak i piękny, zielony kolor, a Wy? :-)

Krem z cukinii

Krem z cukinii z dodatkiem kiełbaski

ilość: 4 porcje, czas: 25 minut
 

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy
  • szczypta oregano
  • 100 g kiełbaski surowej lub wędzonej (np. frankfurterki)

 

Przygotowanie: 

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie na złoty kolor, pod koniec dodając posiekany czosnek. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (ze skórką). Dodajemy ją do cebuli i smażymy całość przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.

W garnku umieszczamy bulion i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki będą w połowie miękkie, dodajemy cukinię z cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano – gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut. W tym czasie na patelni po cukinii smażymy pokrojone w plasterki małe kiełbaski przez około 2 minuty.

Gdy zupa się ugotuje – miksujemy całość blenderem na gładko. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy i podajemy w miseczkach z usmażonymi kiełbaskami.

Smacznego!

Krem z cukinii

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz