Krem z dyni z pomarańczą i imbirem

Orzeźwiający i rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem pomarańczy i świeżego imbiru, podany z chrupiącymi płatkami migdałowymi – niebo :-) Zdecydowanie nie jest to ‘klasyczna’ wersja kremu z dyni, ale i na niego przyjdzie pora – szczególnie, że teraz wszędzie pełno najróżniejszych odmian tego warzywa. A na chwilę obecną polecam wersję pysznej dyniowej zupy z nutką orientu :-)

Krem z dyni (3)

Krem z dyni z pomarańczą i imbirem

ilość: 4 porcje, czas: 45 minut 
 

Składniki:

  • 500 g dyni
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (ok. 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 75 g serka mascarpone lub jogurtu greckiego
  • sól, pieprz czarny
  • płatki migdałowe do posypania

 

Przygotowanie:

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy starty imbir przez krótką chwilę. Następnie wrzucamy dynię i smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy suszony imbir, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli i wlewamy wodę tak, by przykryła całą dynię. Gotujemy do miękkości przez około pół godziny, uzupełniając w razie potrzeby wodę, jeśli zbytnio wyparuje.

Gdy dynia zrobi się miękka, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy serek mascarpone (lub jogurt grecki) i miksujemy blenderem na gładką masę. Stawiamy na niewielkim ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę krem z dyni podajemy z płatkami migdałowymi zrumienionymi na suchej patelni i startą skórką z pomarańczy :-)

Smacznego!

Krem z dyni

Krem z dyni (2)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz