Krem z pora z kartoflami

Gęsta, bardzo sycąca zupa krem z porów to niewątpliwie strzał w dziesiątkę, jeśli chcemy na obiad podać coś rozgrzewającego po długim jesiennym spacerze. Co lada chwila z pewnością się przyda. Wypróbujcie i oceńcie sami :-)

Krem z pora

Krem z pora z kartoflami

ilość: 4 porcje, czas: 20 minut + 40 minut gotowanie
 

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
  • 6 porów
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie: 

Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, selera i natkę z pietruszki. Całość podsmażamy na oliwie przez 5 minut. Dodajemy pokrojonego w paski pora i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po 10 minutach dodajemy do porów kartofle, wodę, sól i bazylię. Gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie – około 40 minut. 

Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia, całość miksujemy na gładką, dość gęstą masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolicie rzadsze zupy – można dolać trochę więcej wody. Krem podajemy z grzankami, posypany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Smacznego! :-)

Krem z pora

Krem z pora z kartoflami

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz