Krem z zielonego ogórka

To z pewnością ulubiona zupa mojego synka. Gdyby mógł – jadłby ją codziennie :-) Ale nie tylko dzieci ją uwielbiają – krem z zielonego ogórka cieszy się szczególnym powodzeniem latem – gdy apetyt jest mniejszy, a treściwe zupy zbyt ciężkie. Jest prosta w przygotowaniu, a składniki na nią znajdziecie niemal w każdej lodówce :-)

Krem z zielonego ogórka

Krem z zielonego ogórka

ilość: 4 porcje, czas: 15 minut
 

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 zielone ogórki
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12% lub 18 %
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, serek topiony i koperek. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

W tym czasie obieramy ogórki i ścieramy na tarce, ja używam grubych oczek, aczkolwiek później miksuje ją do uzyskania jednolitej konsystencji. Także jeżeli nie macie blendera – zetrzyjcie ogórki na papkę przy użyciu najdrobniejszych oczek. Dodajemy ogórki do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba i gotujemy przez 5-7 minut.

Po tym czasie miksujemy zupę na gładko i zaprawiamy mąką rozpuszczoną w śmietance (jeśli nie ma takiej potrzeby – nie wlewamy całości), żeby krem był nieco bardziej gęsty. Zagotowujemy i podajemy w bulionówkach z kuleczkami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :-)

Krem z zielonego ogórka (2)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz