Kremowa zupa grzybowa

Zupa grzybowa nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wiedzieć czemu, u mnie w domu robi się ją niemal wyłącznie na tę okazję. Nadarzyła się jednak okazja by to zmienić – mój mąż pewnego dnia postanowił wybrać się na grzyby i powrócił zwycięskim krokiem z całym koszykiem prawdziwków :-) Cóż – nie było już wymówek i powstała kremowa zupa grzybowa :-)

Zupa krem grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

ilość: 4 porcje, czas: około 1 godziny
 

Składniki:

  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 szalotki lub 1/2 dużej cebuli
  • 1 litr wody lub lekkiego bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut. Jeśli używamy mrożonych – należy je rozmrozić.

Na patelni smażymy szalotki lub cebulę z dodatkiem masła. Gdy się zeszkli dodajemy suszone i świeże grzyby i podduszamy przez kilka minut. Całość przekładamy do garnka, dodajemy wodę (lub bulion) doprawiamy nieznacznie solą i pieprzem i gotujemy przez 25-30 minut.

Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Kremową zupę grzybową podajemy z grzankami lub makaronem.

Smacznego :-)

Zupa krem grzybowa

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz