Kurczak w miodowej glazurze

Soczysty, miękki, a w smaku słodkawy – czyli ulubiony kurczak mojego synka :-) Świetna alternatywa dla pracochłonnych obiadów gdy nie mamy zbyt dużo czasu – gdyż to danie robi się praktycznie samo. Zaletą jest też to, że można mięso zamarynować dzień wcześniej. Jeśli chcecie dodać do marynaty nieco pikanterii – świetnie sprawdzi się kilka łyżek whisky lub odrobina ostrej papryki. Ja zazwyczaj robię łagodną wersję, dedykowaną dzieciom :-)

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodowej glazurze

ilość: 4 porcje, czas: 10 minut + 40-45 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 1 kg nóżek z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • sól, pieprz czarny

 

Przygotowanie: 

Kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy ze sobą miód, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wkładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy każdą nóżkę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki do momentu włożenia do piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięso zamarynować dzień wcześniej i trzymać przez noc w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 º C, funkcja góra – dół. Kurczaka po wyjęciu z lodówki przekładamy do rękawa do pieczenia z całą marynatą i zawiązujemy. Jeśli nie posiadacie w domu folii do pieczenia, możecie użyć brytfanny lub naczynia żaroodpornego, koniecznie z pokrywką – wtedy mięso nie będzie suche.

Pieczemy około 40-45 minut. Gotowe miodowe nóżki z kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego! :-)

Kurczak w miodzie

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz