Łosoś na cytrynowym risotto

Nie macie pomysłu na coś oryginalnego, innego w smaku? Chcecie zaskoczyć bliskich czymś nowym? Polecam delikatnego łososia na kołderce z risotta cytrynowego :-) Połączenie tych dwóch ‘idealnych’ komponentów – to bezapelacyjnie moja ulubiona odsłona łososia! Wypróbujcie i oceńcie sami, bo warto :-)

Łosoś na cytrynowym risotto

Łosoś na cytrynowym risotto

ilość: 4 porcje, czas: 30 minut
 

Składniki na risotto:

  • 300 g białego ryżu (najlepiej Arborio)
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można dać więcej)
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Łosoś:

  • 4 filety z łososia ze skórą – po ok. 100 g każdy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego lub oliwy

 

Przygotowanie:

Łosoś: Filety z łososia nacieramy sosem sojowym, który nada mu wyraźniejszego smaku, i przyprawiamy solą i pieprzem (miejsca pozbawione skóry). Odkładamy na bok.

Risotto: Zagotowujemy bulion z dodatkiem kurkumy i zostawiamy na maleńkim ogniu. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, tak by się zeszkliła. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy surowy ryż i dokładnie mieszamy, by dokładnie obtoczył się w oliwie.  Całość zalewamy białym winem, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy podlewamy ryż jedną chochlą bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Czynność podlewania bulionem powtarzamy za każdym razem, gdy ryż ‘wypije’ całą poprzednią porcję.

Podczas duszenia przygotowujemy łososia. Smażymy go bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej grillowej lub zwykłej. Z każdej strony po około 3-4 minuty.

Gdy ryż będzie gotowy (ale nie rozgotowany!) dodajemy startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po 2 minutach dodajemy zimne masło, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Risotto wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy usmażonego łososia, zdejmując wcześniej skórę i tą częścią kładąc go do dołu. Posypujemy ulubionymi ziołami, np. rozmarynem – i gotowe! :-)

Smacznego!

Łosoś na cytrynowym risotto

Walentynkowe menu Zima  we Włoszech

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

4 comments

  1. mollisia says:

    Bardzo ciekawy jest ten cytrynowy akcent w rosotto. A łososia nigdy nie traktowałam sosem sojowym, ale już widzę, że przypadnie mi to do gustu i na pewno przy najbliższej okazji wykorzystam ten patent :)

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz