Makaron Farfalle z cukinią

Szybkie, niskokaloryczne danie –  czyli kolejna propozycja na błyskawiczny obiad. Nic wymyślnego, ale może komuś przypadnie do gustu :-) Nic nie stoi na przeszkodzie by użyć swoich ulubionych warzyw lub kurczaka zamiast kiełbasek. Próbujcie i modyfikujcie!

Makaron z cukinią (2)

Makaron Farfalle z cukinią

ilość: 4 porcje, czas: 15 minut
 

Składniki:

  • 250 g makaronu farfalle (lub innego)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cukinia
  • 2-3 kiełbaski np. śląskie lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • świeża bazylia do ozdoby

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najlepiej, żeby był al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy kiełbasę i cukinię pokrojone w kostkę (bez tłuszczu – chyba, że patelnia tego wymaga, wtedy dodajemy odrobinę). Następnie dodajemy ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i przyprawy. Smażymy  przez 2 minuty, aż makaron się podgrzeje.

Smacznego :-)

Makaron z cukinią (3)

Makaron z cukinią

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz