Meksykański Król Imprezy

Sałatka, jak sama nazwa wskazuje, idealna na imprezy. Pięknie prezentuje się na stole i cieszy oko, dzięki nietypowemu przybraniu. Dodatek mięsa i żółtego sera sprawia, że sałatka jest treściwa i bardzo sycąca. Wypróbujcie ją, bo warto :-)

Meksykański król imprezy

Meksykański Król Imprezy

ilość: duża miska ∅ 30 cm, czas: 20 minut
 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pół główki sałaty
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • paczka nachosów
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie: 

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy co jakiś czas mieszając, a gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, aż cała woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

W przezroczystej misce układamy warstwy: porwaną sałatę, pokrojone w kostkę i odsączone pomidory, usmażone mięso i pieczarki. Następnie warstwy kukurydzy i czerwonej fasoli.

Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na fasolę. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem, a na ser wykładamy pokruszone nachosy – zostawiając kilka sztuk do ozdoby. Chipsy proponuję wysypać bezpośrednio przed podaniem na stół, ponieważ po jakimś czasie stają się miękkie i nieapetyczne, a przecież tu o tą chrupkość chodzi! :-) Z podanych składników wychodzi jedna duża miska lub dwie mniejsze (jak u mnie na zdjęciu).

Smacznego!

Meksykański król imprezy

Meksykański król imprezy

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz