Mus z czerwonej porzeczki

Kwaśny dodatek do deserów czy mięs – wedle upodobań, może mieć wiele zastosowań. Dwuskładnikowy, nieskomplikowany i banalnie prosty w przygotowaniu mus porzeczkowy wykorzystuję przede wszystkim jako dodatek do słodkich tart – dla przełamania smaku. Po dodaniu jogurtu naturalnego lub mleka wspaniale będzie się prezentował jako koktajl ;-)
Mus porzeczkowy

Mus z czerwonych porzeczek

ilość: ok. 200 ml, czas: 15 min
 
Składniki: 
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • cukier puder do smaku

 

Przygotowanie: 
Czerwone porzeczki myjemy, oczyszczamy z łodyżek i wrzucamy do rondelka i dosypujemy łyżeczkę cukru pudru. Na niewielkim ogniu gotujemy je, żeby puścił sok. Wygotowujemy nadmiar wody, a gdy będzie jej niewiele miksujemy blenderem na gładką masę. Porzeczki przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek i gładką już masę umieszczamy z powrotem w rondelku.

Podgotowujemy jeszcze chwilę do całkowitego zgęstnienia musu i dodajemy wtedy cukier puder aczkolwiek stopniowo – do smaku, nie ma podanej ilości – bo jedni preferują bardziej kwaśne, a inni słodkie :-) Ja dałam 2 łyżeczki i mus był dość kwaśny, nieznacznie słodki.

Wypróbujcie!

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz