Nocny chleb pszenno – żytni

Chleb pszenno – żytni na drożdżach mimo długiego czasu wyrastania – jest bezapelacyjnie godny uwagi! Chrupiąca skórka, miękki i puszysty środek, a do tego chleb ten długo zachowuje świeżość. Nie zrażajcie się całonocnym leżakowaniem, dla mnie to nawet plus gdy chcę w weekend na śniadanie mieć świeży, jeszcze ciepły chlebek :-)

Chleb pszenno - żytni

Nocny chleb pszenno – żytni

ilość: keksówka 30 cm, czas: 10 minut + 12 h wyrastanie + 40 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 350 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki płatków owsianych lub żytnich
 

Przygotowanie: 

Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę żytnią, suszone drożdże i sól – mieszamy. Dodajemy łyżkę miodu. Powoli wlewamy letnia wodę wyrabiając ciasto łyżką lub ręką. Ciasto powinno być zbite i lepkie. Po kilku minutach wyrabiania – przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Zwilżoną łyżką wyrównujemy wierzch ciasta i posypujemy płatkami owsianymi. Formę owijamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rano, ciasto będzie mocno wyrośnięte. Należy wyjąć je z lodówki i odstawić na blat na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 º C, funkcja góra – dół (bez termoobiegu). Chleb pieczemy przez 40 minut, po czym wyjmujemy go z formy i studzimy na kratce. Kroić dopiero gdy przestygnie.

Smacznego!

Chleb pszenno - żytni

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

One comment

Dodaj komentarz