Paella z chorizo i zielonym groszkiem

Hiszpańska paella z zielonym groszkiem w towarzystwie ostrej, paprykowej i niezwykle aromatycznej kiełbasy Chorizo. To właśnie ona nadaje charakter temu daniu. Paella jest dość ostra i wyrazista, dlatego też śmiało można zastąpić część kiełbasy kawałkami kurczaka. Nie mniej ta wersja bardziej mi odpowiada :-)

Paella z chorizo

Paella z chorizo i zielonym groszkiem

ilość: 4 porcje, czas: 35 minut
 

Składniki:

  • 300 g białego ryżu
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 300 g kiełbasy Chorizo
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Na głębokiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem oliwy tak, aby się zeszkliła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę ostrą (wtedy danie wychodzi dość ostre, należy wsypać mniej ostrej lub słodką paprykę, jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw) – i zostawiamy na ogniu jeszcze chwilkę.

Następnie wsypujemy ryż, kurkumę/szafran, wlewamy bulion – doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 20-25 min, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie kroimy chorizo w plasterki i podsmażamy na drugiej patelni przez 2 minuty, bez dodatku tłuszczu. W ostatnich minutach gotowania ryżu dodajemy do niego groszek, podsmażoną kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki. Czekamy, aż groszek się rozmrozi, a ryż zrobi się odpowiednio miękki. Paellę podawać od razu, ozdobić świeżą pietruszką.

Smacznego!

Paella z chorizo

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz