Pasta z wędzonej makreli

Łatwa w przygotowaniu pasta z wędzonej makreli i białego sera z dodatkiem cebuli i ogórków kiszonych to częsty gość na moim stole. Szybko się robi, jest smaczna i spisuje się nie tylko jako pożywne śniadanie, ale również jako pasta kanapkowa na przyjęcia. Można podać ją w miseczce lub wyłożyć na krakersy, małe grzanki i podać w formie mini przystawki.

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

ilość: 4 porcje, czas: 20 min
 
Składniki: 
  • 1 wędzona makrela
  • 1 kostka białego sera (250 g)
  • 1 mała cebulka
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie: 
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy się szkieletu, a jeśli ktoś preferuje dietetyczną wersję pasty to usuwamy również lekki tłuszczyk, który znajduje się w części grzbietowej. Makrelę przekładamy do miski razem z białym serem i rozgniatamy widelcem do połączenia składników.
Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę,  dodajemy do naszej pasty.  Łączymy składniki z majonezem lub jogurtem naturalnym, przyprawiamy . Ja wykorzystuję tylko pieprz – słone ogórki i aromatyczna ryba zastępują mi sól.
Smacznego!
Pasta z wędzonej makreli 1
FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz