Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami

A dziś mam dla Was propozycję na danie z moją ulubioną kaszą pęczak. Robiona niemalże jak risotto – jednak w wersji zdecydowanie odtłuszczonej. Taki mój pomysł na ‘healthy food’ ;-) Zatem polecam Wam pełne wartości odżywczych i zdrowe pęczotto z dodatkiem kurczaka, jarmużu i suszonych pomidorów – doprawione tymiankiem i aromatycznym czosnkiem. Wypróbujcie sami :-)

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

ilość: 2-3 porcje, czas przygotowania: 30 minut
 

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100 g jarmużu
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz czarny, tymianek

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy przez 2-3 minuty na dużej patelni na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy pęczak, przelany wcześniej zimną wodą na sitku. Prażymy przez kilka chwil, aż każde ziarenko kaszy oblepi się w oliwie. Następnie zalewamy całość dwoma chochelkami bulionu i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż pęczak wchłonie cały płyn. Wtedy znów podlewamy 2 chochelkami bulionu i tak w kółko przez około 15 minut.

W międzyczasie kurczaka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem – i podsmażamy na drugiej patelni bez użycia tłuszczu (o ile patelnia na to pozwala) lub na niewielkiej ilości oliwy. 

Z ostatnią porcją wlewanego rosołu wrzucamy na patelnię usmażonego kurczaka i umyty, porwany na kawałki jarmuż. Doprawiamy łyżeczką tymianku i dusimy pod przykryciem jeszcze przez maksymalnie 5 minut. Gotowe pęczotto doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i podajemy póki ciepłe! :-)

Smacznego!

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Kasza niejedno ma imię i oblicze Kulinarne wyprawy z Olejami Świata Grzyby i warzywa jesienne. 2015

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz