Pęczotto z kurkami

‘Pęczotto’ – to nic innego jak risotto, tylko że zamiast ryżu dodajemy kaszę pęczak. Zdrowsza nieco alternatywa tego pysznego włoskiego dania z ryżem wybitnie przypadła mi do gustu. Z pewnością jest to również zasługa kurek, które osobiście uwielbiam. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innego rodzaju grzybów – improwizujcie! :-)

Pęczotto z kurkami

Pęczotto z kurkami i białym winem

ilość: 4 porcje, czas: 30 minut
 

Składniki:

  • 250 g suchej kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 2 łyżki zimnego masła
  • oliwa
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie: 

Kaszę pęczak porządnie przelewamy zimną wodą przy użyciu sitka. Kurki myjemy, oczyszczamy i zostawiamy na sitku do osuszenia.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Wsypujemy kaszę pęczak i mieszamy tak, by każde ziarenko obtoczyło się w oliwie. Dzięki temu unikniemy rozgotowania się kaszy. Następnie wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż się zredukuje. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, dolewając stopniowo bulion po chochelce – za każdym razem czekając aż kasza ‘wypije’ poprzednią porcję płynu.

Po 10 minutach na drugiej patelni podsmażamy kurki na łyżce masła przez 5 minut – co jakiś czas mieszając. Gdy nasze grzyby będą już gotowe, dodajemy je do duszącej się kaszy. Gdy pęczak będzie już ugotowany (około 20-25 minut) zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy pieprzem i solą do smaku (jeśli używacie bulionu z kostki – uważajcie z solą!), dodajemy parmezan i mieszamy. Na sam koniec dajemy łyżkę masła, całość mieszamy i natychmiast podajemy nasze pyszne ‘risotto’ z kaszy pęczak z kurkami :-)

Smacznego!

Pęczotto z kurkami

Pęczotto z kurkami

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz