Pierogi z mięsem

Klasyczne domowe pierogi z mięsem, z delikatnym ciastem i wypchane po brzegi farszem. Uwielbiam! :-) Pyszne są zarówno te prosto z wody, jak i te podsmażane na patelni z cebulką i skwarkami. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu – jeśli tylko ma się chwilę wolnego czasu. Wypróbujcie sami! :-)

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

ilość: ok. 40 sztuk, czas: około 1 godzina
 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody (nie musimy zużyć całej)
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko

Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • warzywa z rosołu (1 marchewka, 1 pietruszka)
  • 1 jajko
  • odrobina rosołu (jeśli farsz jest zbyt suchy)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie: 

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, jajko i oliwę – mieszamy. Dolewamy stopniowo bardzo ciepłą wodę i wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to nie dolewamy całej wody, lub gdy wlaliśmy zbyt dużo – podsypujemy ciasto przy wyrabianiu mąką. Wszystko zależy od rodzaju mąki – nie da się sztywno określić ile wody będzie potrzebne. Ciasto odkładamy na bok, przykrywamy ściereczką, żeby odpoczęło – a my przygotowujemy farsz.

Cebulę smażymy na patelni z łyżką oliwy na rumiano. Mięso z rosołu mielimy w maszynce z warzywami i połową usmażonej cebuli. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko i całość mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy odrobinę wywaru do naszego farszu (przy drobiowym zdecydowanie mniej niż przy użyciu mięsa wołowego).

Ciasto na pierogi wałkujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde z nich nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi, żeby uniknąć rozklejenia podczas gotowania. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszając nieco temperaturę (należy unikać gotowania pierogów na maksymalnym ogniu, ponieważ wtedy mogą się porozklejać). Gotujemy przez 5-6 minut – do wypłynięcia.

Pierogi podajemy świeżo wyjęte z wody, polane pozostałą cebulką lub podsmażone na patelni ze skwarkami.

Smacznego! :-)

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz