Placuszki z cukinii

Pyszne, chrupiące placuszki z cukinii to kolejna moja wegetariańska propozycja. Bardzo dobrze komponują się z lekko czosnkowym sosem Tzatziki. Lubię czasem zamiast zwykłych placków ziemniaczanych zjeść właśnie te z cukinii. A Wy? :-)

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

ilość: 4 porcje, czas: 20 minut
 

Składniki:

  • 400 g cukinii (jedna duża lub dwie małe)
  • 5 czubatych łyżek mąki (pszenna lub żytnia)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz ziołowy, oregano, bazylia
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt rzadkie (zależy od tego ile cukinia puści wody) dodajcie jeszcze trochę mąki.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, formujemy łyżką niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy w towarzystwie sosu Tzatziki :-)

Smacznego!

Tzatziki w wersji light: Kubek jogurtu greckiego mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i gotowe :-)

Placuszki cukiniowe

Placuszki z cukinii

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz