Pomidorowe penne z kiełbasą

Lekko pikantne penne z pomidorkami koktajlowymi i kiełbasą – czyli propozycja na obiad w 15 minut. Danie to nie wymaga dużo pracy i zaangażowania, a smakuje wybornie :-) 

Pomidorowe penne z kiełbasą

Pomidorowe penne z kiełbasą

ilość: 4 porcje, czas: 15 minut
 

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g kiełbasy lub kabanosów
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietanki słodkiej 12 % lub 18 %
  • szczypiorek do posypania
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka ostra lub słodka

Przygotowanie: 

W garnku w osolonej wodzie z odrobiną oliwy gotujemy makaron penne, żeby był al dente. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę tak, by się zeszkliła. Następnie dodajemy kiełbasę lub kabanosy pokrojone w plasterki. Po chwili dorzucamy dużego pomidora pokrojonego w kostkę i mieszamy. Smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i 1/4 łyżeczki papryki ostrej, mieszamy i dorzucamy makaron.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty delikatnie mieszając, Penne podawać posypane szczypiorkiem.

Smacznego :-)

 

Pomidorowe penne z kiełbasą

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz