Pomidorowy kurczak z warzywami

Soczyste udka i pałki z kurczaka pod pomidorową kołderką z groszkiem i słodka kukurydzą – szczególnie polecam z uwagi na banalnie proste przygotowanie i niewymagającą recepturę. Świetnie nadaje się również dla dzieci – jako że mięso jest bardzo miękkie i łagodne w smaku. Wypróbujcie :-)

Pomidorowy kurczak

Pomidorowy kurczak z warzywami

ilość: 4-6 porcji, czas: 10 minut + 60 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 1 kg udek i/lub pałek z kurczaka
  • 200 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek)
  • 150 ml wody
  • 400 g mini kukurydzy z puszki
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1/2 pęczka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz czarny

 

Przygotowanie:

W żaroodpornym naczyniu łączymy ze sobą przecier pomidorowy i wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Udka i pałki myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem – po czym układamy na przygotowanym sosie. Kurczaka skrapiamy oliwą, posypujemy natką pietruszki i przykrywamy naczynie pokrywą lub folią aluminiową.

Mięso pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 180 º C. Po tym czasie przewracamy kurczaka na drugą stronę, dodajemy mrożony groszek i mini kukurydzę, posypujemy posiekaną bazylią i pieczemy przez kolejne 25 minut bez przykrycia. Podajemy posypane świeżą bazylią z dodatkiem białego ryżu lub ziemniaków.

Smacznego :-)

Pomidorowy kurczak (3)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz