Puszysty mus czekoladowy

Czekolada ღ ღ ღ  Cóż… Ja nie wyobrażam sobie bez niej życia :-) I szczerze współczuję tym, którzy muszą (lub – o zgrozo – chcą!) sobie jej odmawiać. Ja nie zamierzam :-) I dlatego dość często gości u mnie wpleciona w ciasta i desery. Dziś zdecydowanie w roli głównej – czyli Mousse de Chocolate, który jak się okazuje, jest niezwykle popularny i sławny w Portugalii. Puszysty, delikatny i ekstremalnie czekoladowy. Wystarczająco zachęcające? :-)

Mus Czekoladowy

Mousse de Chocolate – Mus czekoladowy

ilość: 4 – 6 porcji, czas przygotowania: 20 minut + schłodzenie
 

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady 70% lub czekolady deserowej
  • 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek wody (zamiast 2 łyżek można dać likier czekoladowy, koniak, itp.)

 

Przygotowanie:

Czekoladę z dodatkiem wody (i opcjonalnie alkoholu) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do całkowitego połączenia się składników. Następnie miksujemy z dodatkiem masła na gładką masę. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując, na przemian z połową piany z białek (drugą połowę zostawiamy na później). W osobnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę, a następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy przy użyciu szpatułki.

Gotowy mus wykładamy do pojemniczków, kokilek, pucharków. Jeśli jest taka możliwość, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone :-)

Smacznego!

 Mus czekoladowy 2
Kuchnia hiszpańska i portugalska

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

10 comments

Odpowiedz na „zjedz_mnieAnuluj pisanie odpowiedzi