Pyszna i zdrowa pieczona owsianka

Macie ochotę zjeść na śniadanie coś innego niż po raz kolejny kanapki, jajecznicę lub płatki z mlekiem? Nic prostszego :-) Wypróbujcie tę prostą, bardzo zdrową i sycącą owsiankę pieczoną z owocami. Do tej pory myślałam, że owsianki są nie dla mnie. Jakoś wszelkiej maści kaszki na mleku, płatki czy inne ‘twory’ – nie robiły na mnie najmniejszego wrażenia. Aż do momentu gdy spróbowałam TĘ owsiankę. Zmieniłam zdanie już przy pierwszym kęsie :-) Pokochacie ją za… za wszystko! 

Pieczona owsianka

Pieczona owsianka z malinami

ilość: 2 porcje, czas: 5 minut + 30 minut pieczenie
 

Składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka malin (dowolnych owoców) – mogą być mrożone
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

W misce łączymy mleko z jajkiem przy użyciu trzepaczki. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Wsypujemy maliny lub inne owoce i delikatnie mieszamy. Przelewamy do żaroodpornego niewielkiego naczynia – lub dwóch małych i pieczemy w nagrzanym do 180 º C piekarniku przez 30 minut. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Owsiankę możemy posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Gotowe!

Smacznego :-)

Pieczona owsianka

Pieczona owsianka
Styczniowe Owsianki Niskokaloryczny styczeń

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

7 comments

  1. mollisia says:

    maliny, to dla mnie smak lata. zwłaszcza widząc, co się dzieje za oknami, zjadłabym z rana taką owsiankę :)
    ale w moim wypadku to weekendowe śniadanie. przy Małej teraz nie mam czasu na “zabawy” przy robieniu śniadania :)

Dodaj komentarz