Quiche – tarta z kurkami

Pyszna, zapiekana tarta z kurkami z dodatkiem sera pleśniowego – to kolejna wegetariańska propozycja na lekki obiad. Kruchy spód, puszysta masa śmietanowo – jajeczna i KURKI – czego chcieć więcej? :-)

Quiche z kurkami

Quiche – tarta z kurkami i serem pleśniowym

ilość: tartownica ∅ 28 cm, czas: 30 min + 1 h pieczenie
 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g kurek (może być więcej)
  • 4 żółtka
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g tartego twardego sera (np. parmezan)
  • 60 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • szczypiorek do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i sól. Rozcieramy krótko rękami po czym dajemy jajko i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Jeśli mamy czas można ciasto schłodzić, jeśli nie to wykładamy dno i boki tartownicy ciastem, wygłaszamy i nakłuwamy widelcem – po czym chłodzimy w lodówce do momentu nagrzania się piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 190 º C, grzałka góra – dół. Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy ciasto (np. suchą fasolą lub ryżem). Całość pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i zapiekamy jeszcze przez 10 – 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 150 º C.

W tym samym czasie oczyszczamy kurki i podsmażamy na maśle i posiekanym czosnku przez 5-7 minut. Na koniec doprawiamy lekko solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W misce roztrzepujemy żółtka ze śmietaną, tartym parmezanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na upieczony spód wykładamy kurki, polewamy masą śmietanowo – jajeczną, a na wierzchu układamy pokrojony ser pleśniowy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 – 35 minut, aż masa się całkowicie zetnie. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub inną zieleniną.

Smacznego! :-)

Quiche z kurkami

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz