Risotto z dynią

Delikatne, lekko słodkawe risotto z dodatkiem dyni. W sklepach jest teraz pełno dyni wszelkiego rodzaju, ja użyłam tej klasycznej, pomarańczowej – jak na Halloween :-) Danie bezmięsne, idealne dla fanów wegetariańskich potraw.

Risotto z dynią

Risotto z dynią

ilość: 4 porcje, czas: 30 minut
 

Składniki:

  • 250 g białego ryżu
  • 300 g pokrojonej w kostkę dyni (ok. 2 szklanki)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula 
  • 1/2 szklanki białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki zimnego masła
  • tarty parmezan (ok. 1/2 filiżanki) – opcjonalnie

Przygotowanie: 

Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem oliwy tak, żeby się zeszkliła. Dodajemy surowy ryż i smażymy przez minutę mieszając, by oliwa dokładnie oblepiła ryż. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje.

Dodajemy połowę dyni, zmniejszamy ogień na mały i dusimy, podlewając stopniowo bulionem (po chochelce), czekając za każdym razem aż ryż ‘wypije’ poprzednią porcję bulionu. Co jakiś czas mieszamy. W połowie duszenia (po 10 minutach) dodajemy resztę dyni i kontynuujemy podlewanie bulionem do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (nie ma obowiązku wykorzystać całości wywaru). 

Gdy ryż i dynia będą już miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojone zimne masło i parmezan (opcjonalnie) i delikatnie mieszamy. Podajemy bezpośrednio na talerze. Odgrzewane risotto nie jest już tak dobre :-)

Smacznego!

Risotto z dynią

Risotto z dynią

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz