Risotto z kurczakiem i szparagami

Risotto – popularna włoska potrawa, do której dodać możemy niemal wszystko. Ograniczeniem staje się jedynie nasza wyobraźnia :-) Grzyby, warzywa, mięso, a może klasyczne bez dodatków? Jakie najbardziej lubicie? Ja niestety nie potrafię się zdecydować – lubię wszystkie! Dziś zachęcam do wypróbowania risotto z kurczakiem i zielonymi szparagami – co Wy na to? :-)

Risotto ze szparagami

Risotto z kurczakiem i szparagami

ilość: 4 porcje, czas: 30 minut
 

Składniki:

  • 250 g białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • pęczek zielonych szparagów (ok. 250 g)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 3 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy na oliwie do czasu, aż się zeszkli. Wsypujemy suchy ryż i prażymy przez 2 minuty dokładnie mieszając, żeby olej oblepił cały ryż. Wlewamy wino, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez krotką chwilę, aż ryż całkowicie ‘wypije’ wino. Następnie dolewamy bulion po chochelce, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, za każdym razem czekając z dolaniem kolejnej porcji bulionu, aż ryż wchłonie poprzednią. Ryż będzie się dusił około 20 – 25 minut.

W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oliwy. Odstawiamy. Szparagi dzielimy na 3 części i wrzucamy do ryżu w połowie duszenia (po około 10 minutach). Nie ma konieczności obierania ich czy wcześniejszego podgotowywania. Kontynuujemy podlewanie ryżu bulionem, aż całkowicie zmięknie. Pod koniec dodajemy usmażonego kurczaka.

Gdy nasz ryż będzie już miękki (nie rozgotowany) zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Po dwóch minutach dodajemy zimne masło i mieszamy delikatnie aż się rozpuści. Na koniec posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy :-)

Smacznego!

Risotto ze szparagami

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz