Sałatka grecka z pęczakiem

Ostatnio coraz częściej sięgam po kaszę pęczak. Tym razem przedstawiam Wam ją w sałatce w stylu greckim. Dzięki różnorodności składników nie jest w stanie się znudzić. Dodam jeszcze, że sałatka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Celowo nie dałam do niej soli, gdyż obecność fety w zupełności rekompensuje jej brak. Przetestujcie! :-)

Sałatka grecka z pęczakiem

Sałatka grecka z pęczakiem

ilość: duża miska , czas: 20 minut
 

Składniki:

  • 250 g suchego pęczaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży zielony ogórek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • 1 szklanka świeżych listków bazylii

Sos:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3,5 łyżki białego octu winnego
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, oregano i tymianku
  • pieprz czarny

Przygotowanie: 

Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos i odstawiamy na bok.

Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, a pomidorki i oliwki na połówki. Warzywa wrzucamy do miski razem z wystudzoną kaszą pęczak, dodajemy porwane liście bazylii i sos – po czym mieszamy dokładnie. Ser feta kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki i bardzo delikatnie mieszamy.

Smacznego :-)

Sałatka grecka z pęczakiem

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz