Sałatka hawajska – ryżowo ananasowa

Jest to jedna z tych sałatek, które z powodzeniem można nazywać “śmieciowymi”. Robię ją zazwyczaj wtedy, gdy z obiadu zostaje mi niewykorzystany ryż, a w lodówce ser i szynka (niemal zawsze w zbyt dużych ilościach, by to przejeść) tylko czekają, aż ktoś je wreszcie zużyje. Sałatka bardzo sycąca, słodka i uzależniająca! Mimo, że prawie nigdy nie mam jej w planach, to gdy otwieram lodówkę w celu wykończenia resztek – bardzo często decyduje się właśnie na tę sałatkę :-)

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

ilość: duża miska ∅ 30 cm, czas: 30 min
 
Składniki:
  • 250 g suchego białego ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 20 dag żółtego sera w kostce
  • 20 dag szynki w kawałku
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, pilnując jednak, by się nie rozgotował. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą (chyba, że ktoś używa ryżu w torebkach – wtedy nie ma takiej potrzeby). Kukurydzę i ananasa umieszczamy w sitku i trzymamy na nim przez kilka minut. W tym czasie żółty ser i szynkę kroimy w kostkę.

Ostudzony ryż i resztę składników przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zaprawiamy majonezem.  Jeśli wyda Wam się go mało – dodajcie więcej – kwestia gustu :-) Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego!

Sałatka hawajska

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielki Post 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

3 comments

  1. mollisia says:

    O, to sałatka stara jak świat (aż kusi powiedzieć: “stara ale jara”)! Ale to królowa imprez :) i robi się ją tak błyskawicznie, że to też sałatka z cyklu: ostatnia deska ratunku :), ale b. smaczna

Odpowiedz na „MarzenaAnuluj pisanie odpowiedzi