Sałatka warstwowa z serem i szynką

Przychodzą takie dni, kiedy mamy dość nudnych już kanapek i przeszukujemy lodówkę w poszukiwaniu czegoś innego. W taki właśnie sposób powstała jedna z pyszniejszych sałatek jakie znam. Mowa oczywiście o sałatce warstwowej z dodatkiem szynki i sera. Składniki są na tyle ‘niewyszukane’, że każdy z nas z powodzeniem znajdzie je w swoich lodówkowo – szafkowych zapasach. Sałatka idealnie nadaje się na świąteczny lub imprezowy stół – ale przygotowuje się ją tak szybko, że u mnie przynajmniej, jest niezwykle częstym gościem w dni powszednie :-) Polecam!

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa z serem i szynką

ilość: 6 – 8 porcji, czas przygotowania: 25 minut
 

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 5-6 jajek
  • 15 dag szynki pokrojonej w kostkę
  • 15 dag startego żółtego sera
  • majonez
  • keczup
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo (przez 8 minut od zagotowania), obieramy i kroimy na pół, a każdą połówkę na trzy części – tak, by powstały półksiężyce. W międzyczasie odsączamy kukurydzę i ananasa (jeśli jest niekrojony – to kroimy go na drobną kostkę) i mieszamy w misce z dodatkiem 1 łyżki majonezu. Całość wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy jajka na całej powierzchni (jak na zdjęciu poniżej), doprawiamy solą, pieprzem i polewamy całość majonezem (jeśli jest zbyt gęsty – można rozrzedzić go odrobiną mleka – tak by łatwo się rozprowadzał). 

Warstwę jajek polanych majonezem przykrywamy pokrojoną w kostkę szynką, następnie posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem z majonezu i keczupu (proporcje pół na pół) z dodatkiem słodkiej papryki. Całość przechowujemy w lodówce.

Smacznego :-)

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

 
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

5 comments

Odpowiedz na „Ania - Kto ugości moich gości?Anuluj pisanie odpowiedzi