Sezamowy łosoś z makaronem soba

Delikatny, miękki, sezamowy łosoś w towarzystwie gryczanego makaronu soba. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Danie gotowe jest w mniej niż 15 minut i nie wymaga zbyt wielu składników, biorąc pod uwagę złożoność azjatyckich potraw :-) Mam nadzieję, że również japoński makaron przypadnie Wam do gustu – jest lekkostrawny i szalenie zdrowy :-)

Sezamowy łosoś

Sezamowy łosoś z makaronem soba

ilość: 4 porcje, czas: 15 minut
 

Składniki:

  • 4 filety z łososia po 100 – 150 g każdy
  • 200 g gryczanego makaronu soba
  • 5 łyżek białego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • cukier brązowy do smaku
  • pieprz czarny

 

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, miód i imbir. Następnie wkładamy łososia, dokładnie obtaczamy w sosie a następnie w sezamie. Patelnię teflonową rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu i smażymy łososia przez 3 minuty z każdej z czterech stron, pilnując by sezam się nie spalił.

W tym samym czasie gotujemy makaron soba przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pozostałą część marynaty umieszczamy w garnuszku, dodajemy 3 łyżki wody i cukier do smaku. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Sos można połączyć z makaronem lub podawać oddzielnie w małej miseczce.

Gotowego łososia wykładamy na talerz w towarzystwie gryczanego makaronu soba i sosu.

Smacznego :-)

 

Sezamowy łosoś

Sezamowy łosoś

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz