Szybkie ciasto czekoladowe

Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie jadłam! Robi się niesamowicie szybko, bez konieczności używania miksera, a efekt jest powalający! Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. A co najważniejsze? Zawsze się udaje :-) Nawet otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia mu nie zaszkodziło. Gorąco polecam – zakochacie się w tym cieście :-)

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

ilość: tortownica ∅  21 cm, czas: 5 min + 55-60 min pieczenie
 

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki prawdziwego kakao (niesłodzonego)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju
  • 220 ml maślanki
  • 3 jajka

Polewa:

  • 150 g czekolady (ja daję pół na pół gorzką i mleczną)
  • 1 łyżka masła
  • 3 – 4 łyżki mleka

Przygotowanie: 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 º C, funkcja góra – dół. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier – mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu odmierzamy olej i maślankę, wbijamy jajka i łączymy ze sobą. Wlewamy miksturę do miski z mąką i mieszamy łyżką do momentu, gdy wszystkie grudki znikną a masa będzie jednolita.

Całość wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (chyba, że używamy formy sylikonowej – wtedy etap smarowania możemy pominąć). Wkładamy do nagrzanego piekarnika  – w przypadku piekarników gazowych proponuję na niższy poziom wstawić również blachę, żeby spód się nie spalił. Pieczemy około godziny (jednak jeśli użyjecie tortownicy o większej średnicy, to ciasto będzie niższe zatem należy odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia) najlepiej po 50-tej minucie sprawdzać długim patyczkiem środek – czy jest już upieczony (patyczek powinien być suchy). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i jak nieco przestygnie wyjmujemy z formy, żeby spód odparował.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (stawiamy miskę z czekoladą nad rondelkiem z gotującą się wodą), gdy składniki będą już miękkie ściągamy z ognia i mieszamy – dolewamy 2 łyżki mleka – znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewę wykładamy na ciasto a całość odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Smacznego! :-)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

4 comments

  1. Weronika says:

    W końcu zrobiłam :-) i muszę przyznać, że nie znam chyba prostszego i szybszego ciasta. A do tego jest taaaakie pyszne! Nie jest ciężkie, ale też nie jest suche – jest idealne :-)

Dodaj komentarz