Szybkie kruche pierniczki

Czy już każdy zdążył zrobić świąteczne pierniczki? Jeśli nie – to nic straconego :-) Polecam przepis na szybkie, kruche pierniczki, które nie muszą leżakować, ponieważ z założenia nie są twarde :-) Jeszcze nie jest za późno, by upiec pyszne, aromatyczne pierniczki na Święta!

kruche_pierniczki (1)

Szybkie kruche pierniczki

ilość: duża miska, czas pieczenia 1 blachy: 8-10 minut
 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki  miodu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy cukier, miód, masło, kakao, cynamon i przyprawę piernikową tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły – nie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę – dokładnie mieszamy. Dodajemy Proszek do pieczenia i mąkę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu powinno być wilgotne, błyszczące i lepkie. Robimy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy po kawałku, wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 º C, funkcja góra – dół, przez 8 – 10 minut w zależności od piekarnika. Sami wyczujecie ile im wystarczy :-) 

Pierniczki zaraz po upieczeniu są delikatnie miękkie jednak po wystygnięciu robią się przyjemnie kruche. Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy w dowolny sposób lukrami, posypkami, czym tylko chcemy :-) Przechowujemy w szklanych słojach lub metalowych puszkach.

Smacznego! :-)

kruche_pierniczki (1)

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

4 comments

  1. mollisia says:

    Ale kolorowo! :)
    Mimo iż podobno mam manualne zdolności, jakoś lukrowanie mi nie idzie… a tutaj – małe dzieła sztuki! :)
    Moimi faworytami są dzwoneczki :)

    Pozdrawiam już świątecznie!

    • Jak smakuje says:

      Oczywiście :-) Ja lekko ubijam trzepaczką jedno białko i stopniowo dodaję 1,5 szklanki cukru pudru i ucieram do całkowitego połączenia składników – w razie gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru :-) Następnie dzielę go na tyle części ile chcę mieć kolorów i zabarwiam dowolnymi barwnikami spożywczymi :-)

Dodaj komentarz