Tajski makaron sezamowo – imbirowy

Kolejna moja propozycja na ekspresowy obiad, czyli tajski makaron sezamowo – imbirowy z dodatkiem orzechów ziemnych i kiełków fasoli mung. Proste, łatwe w przygotowaniu, wegetariańskie danie do zrobienia w zaledwie 20 minut – a do tego bardzo smaczne. Cóż – przekonajcie się sami :-)

Tajski makaron

Tajski makaron sezamowo – imbirowy

ilość: 4 porcje, czas: 20 minut 
 

Składniki:

  • 300 g makaronu linguine
  • 4 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru (ok. 4 cm kawałek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 3 – 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub zwykłego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej cebuli dymki

 

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok (o ile zdążycie :-P ). W tym samym czasie na głębokiej patelni (lub w woku) podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i starty świeży imbir przez 1 minutę. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, kiełki fasoli mung i mieszamy. Wrzucamy ugotowany makaron, posiekane orzechy ziemne i większość sezamu (zostawiając odrobinę do ozdoby). Smażymy przez 2-3 minuty do połączenia składników –  delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy brązowy cukier, by przełamać intensywny smak sosu sojowego. Ile? To już zależy od Was :-) Mi wystarczyły 3 łyżki.

Danie podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane świeżą kolendrą lub dymką i pozostałą częścią sezamu.

Smacznego! :-)

Tajski makaron

Tajski makaron

FavoriteLoadingDODAJ DO ULUBIONYCH
 

Dodaj komentarz